Krunska pisma (91, net)

 

Zdravstveni populizam i građanin pokorni

“Sredstva kojima se politika trenutno služi odavno su prevazišla zdravstveno-epidemiološke aspekte situacije. Država šalje na ulice policiju (u nekim zemljama i vojsku) da bi zatvarala i nadzirala svoje građane. Tvrdi da to čini u cilju zaštite mene i mojih bližnjih: ili mrtvi ljudi, ili egoistične slobode. No, zar to ne zvuči pomalo sumnjivo? Zar država nije odjednom počela da se ponaša kao roditelj-nasilnik koji nadzorom i kaznama hoće da zaštiti svoju decu od njih samih?”

(link)

 

Naučnici raspravljaju da li je virus prešao sa životinja ili je stvoren veštački

“Od kada je krajem prošle godine otkriven novi, smrtonosni soj koronavirusa u svetskoj naučnoj zajednici traje rasprava da li je Kovid 19 prešao sa životinja na čoveka ili je stvoren veštački, u nekoj laboratoriji. Kina je dokazivala da se zaraza raširila sa centralne pijace u Vuhanu, i da je virus u mutaciji došao do čoveka preko mesa slepih miševa. Sumnju je izazivala činjenica da se u Vuhanu nalazi glavna kineska vojna biološka laboratorija.”

(link)

 

Novosađanin koji nije slušao apel predsednika: U tri ćelije nas četrdesetak

“‘Rekao je da sam morao da gledam apel predsednika da je to bilo na medijima. Odgovorio sam da nisam gledao, da u Nemačkoj radim i živim. On mi rekao da je taj apel našeg predsednika morao biti i u Nemačkoj na medijima’, kaže Njegovan. Direktno sa suđenja, Njegovan je odvezen u pritvor u Vršcu.”

(link)

 

Ima li nedodirljivih prava u vreme vanrednog stanja?

“Nevladina organizacija A11 – Inicijativa za ekonomska i socijalna prava, navela je u analizi odstupanja od ljudskih prava za vreme vanrednog stanja izazvanog epidemijom zarazne bolesti COVID 19 da su derogirana sledeća prava: pravo na slobodu kretanja (član 39 Ustava), pravo na slobodu i bezbednost ličnosti (član 27, član 28, stav 1, i član 29 Ustava), pravo pojedinca da mu ne bude dva puta suđeno (prekršajno i krivično) u istoj stvari (član 34, stav 4 Ustava) i pravo na žalbu ili drugo pravno sredstvo (član 36, stav 2).”

(link)