Krunska pisma (73, net)

 

Švedski liječnik za ‘Slobodnu‘: Nećemo karantenu jer više šteti od virusa!

“Mjera totalne blokade, sigurno je, može uništiti ekonomiju i živote građana, te nas pogoditi i gore od virusa. Totalna karantena, vidimo u primjeru nekih zemalja, djeluje, ali pod koju cijenu i do kada bi se trebalo držati takve taktike? Naša strategija je da se maksimalno smanje kontakti, posebice stariji ljudi i oni s kroničnim bolestima.”

(link: Slobodna Dalmacija)

 

Njihove odrešene ruke i naša četiri zida

“Vlasti u Srbiji nikako da nađu meru u upravljanju delikatnom krizom. Najpre su ih građani vukli za rukav da shvate virus kao ozbiljnu pretnju dok je predsednik u Gornjem Milanovcu pozirao sa školarcima pričajući da su oni „hrabriji od mnogih drugih i ne plaše se, kako se ono zove, korona-virusa“, a izvesni pumolog izvodio je najgori stendap šou u istoriji čovečanstva.”

(autorski tekst sociologa Darija Hajrića, link: dw.com)

 

 

Maske ili brnjice?

“Sila vlasti je tu da stabilizira kolektivnu nemoć opažanja: da se obračuna s neodgovornim pojedincima koji, držeći se neodgovornih činjenica, potkopavaju oficijelnu fikciju i upuštaju se u neprijateljsko djelovanje, umjesto da kao savjesni članovi zajednice servisiraju stanje masovne hipnoze.”

(Viktor Ivančić, link: danas.rs)

 

 

Šteta kontrole

“Ako pozatvaraš – i to na duže staze – sve one zbog kojih kontrolišeš stvari, uzgred kontrolišući i njih same, koga ćeš i šta onda kontrolisati. U takvim situacijama država gubi smisao, a sve što izgubi smisao ubrzo nestaje.”

(Basara, link: danas.rs)

 

 

Korona na putu svile

“Teško je tvrditi da je Si Đinping namerno poslao koronu u Evropu, ali da se poneo sasvim nemarno, u to nema nikakve sumnje. U stvari, nemarno je blaga reč. Taj stepen neodgovornosti graniči se sa zločinom. I prema sopstvenom narodu i prema celom svetu. Već je mnogo dokaza da su kineske vlasti, na čelu s Komunističkom partijom Kine, svesno prikrivale činjenice u vezi s koronom. Ovih dana su Reporteri bez granica izašli sa analizom koja to vrlo dobro dokumentuje.”

(Mijat Lakićević, link)