Antika

 

Изложба о спорту у антици

 

Staatliche Antikensammlungen München, 25.4. -29.7. 2018

 

Велики спортски догађаји као што су ”Светска првенства у фудбалу” или ”Олимпијске игре” које се у регуларним временсим интервалима организују, очаравају у читавом свету многе људе, што подстиче да се размишља о куктурно-историјским коренима спорта. Колевка спорта је без сумње античка Грчка, при чему је спортска активност била централни елемент васпитања, као и друштвеног и културног живота који је био саставни део компетитивног живота. Сви теже ”атлосу” нагарди победнику, не само спринтери, бокесери и рвачи, већ и писци трагедија  и комедија (трагедиографи и комедиографи), који се компетитивно сучељавају у музичким такмичењима. Отуда су и они били ”атлетичари” у дословном смислу те речи.

Такав такмичарски (агонални) менталитет Грка је већ у 8. веку пре Христа описан код великог песничког барда Хомера. Његов херој Ахил стреми томе ”да увек буде први над свим осталима”. Није никаква случајност да је само неколико столећа пре но што је Хомер то испевао, да је у дубрави Олимпије први олимпијски победник на уласку у стадион био овенчан маслиновом гранчицом – Короибос, један кувар из Елиса – у години 776. пре Христа као најбржи човек на свету. Хомеру припада и заслуга што нам од њега потиче најранији описи спортских борби: у 23. певању ”Илијаде” наступају поводом смрти Патрокла најјачи хероји Грчке једни против других – у трци колима, боксу, бацању диска, гађању луком и стрелом и бацању копља.

Може се са правом истаћи да је ликовна уметност Грка препуна изображења спортских

збивања. То се односи пре свега на мале формате. То је био повод угледном музеју античке уметности у Минхену Staatlichen Antikensammlungen који поседује широку палету славних артефаката ваза и пластике од бронзе о овој теми да о спорту организује посебну изложбу „Größer kein Ruhm – Kleine Bilder vom Sport“. Овој изложби су придодати извесни изнајмљени објекти као нумизматичке колекције и античке шнале из приватних колекција.

Посебно место заузима на овој изложби рецепција античких спотских слика у данашњем времену. Ни један други медијум не нуди такав опулентни визуелни материјал као што је то случај са филателијом: поштанске марке представљају како античке мотиве спортских дисциплина, тако и модерне дисциплине које су настале у модерно доба. Тиме су омогућене линије споја између античких и модерних спорстких дисциплина. Фасцинирајућа изложба која културно-историјске корене спорта и његове проминентне улоге у педагошком и општем социјалном контексту још једном тематизује на веома упечатљив начин.

 

Зоран Андрић