Umetnost fotografije

 

Irving Penn Centennial

Der Jahrhundertfotograf

24.03- -01.07.2018.

 C/O Berlin Foundation . Amerika Haus . Berlin

Пабло Пикасо, Марлене Дитрих и Алфред Хичкок, апстрактни женски актови, ексквизитне мртве природе, љупке студије цвећа и опушака, деце у перуанској народној ношњи, портрети урођеника на Новој Гвинеји, француске пекаре, гламурозни модни снимци за Vogue – Irving Penn (1917–2009) важи за најутицајнијег фотографа 20. века. У његовом плодном стваралаштву које броји равно 70 година, он је створио веома вишестран и непоновљиви космос слика.

Irving Penn (1917–2009) је апсолвирао студије графике на Philadelphia Museum School of Industrial Art, на којој је предавач био Alexei Brodovitch, Art Director von Harper’s Bazaar.

Пенје1953.г. основао свој сопствени фото-студио у Њујоруку. Он влада жанром као што су фотографије актова, моде, мртве природе, портрета као нико други и доминира више од шест деценија не само савременом фотографијом и уметношћу, већ и непоновљивом сигнатуром редуковане естетике која је до данас стилистичка парадигма којом је утицао на небројене следбенике.

Са само17 година почиње Пен студије графике у Филаделфији и сарађује од1943.г. са Александром Либерманом, уметничким директоромVogue, као дизајајнер овог реномираног модног журнала. Још исте године је Пен смео да објави своју прву фотографију за једанcover најсофистициранијег модног часописа на свету. Томе су следиле више од160 насловних страница заVogue.

Пенове модне фотографије су га учиниле интернационално познатим.

Његово интересовање за људе га је извело из класичне типологије, те је радо путовао у друга културна поднебља, као што је то био случај1948. за Перу или1967. и1971. на Нову Гвинеју и Мароко.

Мимо својих етнографских студија, Пен је фотографисао и серију светски познатих личности из света уметности, филма и музике. Да ли је то био Салвадор Дали, Одри Хепбурн или Саул Штајнберг– он је све њих фотографисао пред неутралном позадином. За своје портрете је позиционирао светски познате моделе у један оштри угао двеју кулиса. Тим омеђењем простора постиже Пен близину и интимност модела пред камером. Он их позива на неуобичајене позе. Само једном аналогном Rolleiflex камером у овом апстрактном простору он постиже екстремно јаку концентрацију. Тако је настала и серија The Small Trades о радницима, занатлијама у радничким оделима као и персоне индигених народа. Његово истанчано осећање за битност свакодневног, за лепоту”ружног” и једноставног долазе до израза у својебитним мртвим природама и графичким аранжманима са непоновљивом игром светлости на објектима пред његовом камером. Све једно да ли човек, пирода или артифицијелни објект, Irving Penn зна да их све својим фотографским погледом учини посебним. Његове фотографије одишу јасношћу, елеганцијом, перфекцијом и интактном лепотом.

C/O Berlin прославља овог изузетног фотографа у поводу његове 100-годишњице рођења једном рестроспективом. Ова изложба са 240 експоната је била припремљена  у сарадњи саMetropolitan Museum of Art иIrving Penn Foundation. Језгро ове изложбе чине студије његове музе и жене и једне од најтраженијих фото модела на свету Lisa Fonssagrives-Penn. Изложба је омогућила и Terra Foundation for American Art. Она ће бити искључиво приказана у Њујорку, Паризу, Сао Паолу и Берлину.

Његове фотографије се налазе у реномираним музејима и колекцијама као што су Metropolitan Museum of Art und das Museum of Modern Art in New York, Art Institute Chicago као и National Gallery of Art in Washington D.C.

 

Зоран Андрић (Минхен)