Muzika

 

Моцартова недеља у Салцбургу

Од 26. јануара до 4. фебруара 2018.

Волфганг Амадеус Моцарт је рођен 27. јануара 1756., који је на крштењу у катедрали Св. Руперта и Вергилија (данашњи: Salzburger Dom) добио име Joannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart односно Јована Златоустог.

Фондација Моцартеум у Салцбургу (Stiftung Mozarteum Salzburg)  позива сваке године на фестивал насловљен ”Моцартова недеља”. Овај угледни фестивал у Салцбургу је трајао од 26. јануара до 4. фебруара 2018.

Сваке године у јануару, о Моцартовом рођендану интернационална фондација „Моцартеум“ организује фестивал класичне музике познат као „Mozartwoche“ (Моцартова недеља) – елитни дефиле оркестарских, камерних и солистичких концерата. Салцбуршки зимски фестивал класичне музике основан је 1956. и већ се  више од пола столећа in continuo прославља у овом чаробном граду Аустрије. Од тада овај фестивал чини зенит у календару интернационалних концерата и драгуљ за љубитеље Моцартове музике. Посебна романтична атмосфера се осећа у барокном Салцбургу као „genius loci“-ју у коме веје дух аутентичне моцартовске традиције. Тај дух непатворене традиције придаје овом фестивалу посебну димензију – непоновљиву ноту и шарм историјског музичког миљеа. Спој проминентних музичара и ништа мање угледних оркестара чине овај фестивал јединственим у свету музике. Концерти се одржавају у „Великој сали“ Моцартеума и у „Великој сали“ дворане такозваног „Фестшпилхауза“ у коме је Хеберт фон Карајан деценијама слављенички дириговао најзначајнијим оркестрима света, у школи за јахање међу стенама, као у међувремену и у универзитетској аули .

Идејна срж овог фестивала је да се Моцарт вазда на нов и савремени начин доживи.

Најзначајнији интерпретатори Моцартове музике из целог света чине непоновљиви углед овог фестивала. Изабрани оркестри, ансамбли, певачице и певачи гарантују сваке године за незаборавне концертне доживљаје и искричаве мизичке моменте. Ово је уједно био и последњи фестивал под управом (интендантуром) Марен Хофмајстер.

Фестивал је отворен 26. Јануара ново инсценацијом Моцартове опере ”Отмице из сераја” „Die Entführung aus dem Serail“под музичким вођством Ренеа Јакобса из Белгије, ректора старе музичке традиције међу интерпретаторима Моцартове музике .

Посебност ове сценичне продукције се састоји у улози Баса-Селима коју игра познати немачки позоришни и филски глумац Петер Ломајер.

У Моцартеуму у великој сали је за почетак говорила вишеструко награђивана аустријска списатељица Ева Менасе а тему мота овогодишњег фестивала о теми праштања и надокнаде. Бечка филхармонија прате ову ”Моцартову недељу” већ деценијама. Ове године су тројица диригнета  била за њеним пултом: Alain Altinoglu, Robin Ticciati и Valery Gergiev. Мимо њих наступили су и виртуози и интерпретатори светске славе као што су Daniel Barenboim, András Schiff, Robert Levin, Piotr Anderszewski, David Fray, Marlis Petersen или пак Anna Lucia Richter, као и млади ансамбл Schumann Quartett или B’Rock Orchestra. Познати немачки композитор и солист Јörg Widmann се представио и као солист и као композитор савремене музике.

Нови дезигнирани интенадант овог угледног фестивала је Rolando Villazón који је представио програм ”Моцартове недеље” за 2019.г. Он је на завршном концерту овогодшњег фестивала читао одабрана места из кореспонденције Констанце и Волфганга Амадеуса о њиховом односу. На овом месту желимо овом фестивалу да напредује и цвета под егидом овог стар-тенора и учешћем небројенних специјалиста и љубитеља музике Волфганга Амадеуса Моцарта.

 

Зоран Андрић (Минхен)